
Der er asbestplader på taget – hvad betyder det?
Jeg møder tit spørgsmålet om, hvad asbest i taget betyder.
Derfor tager jeg det op, da der er flere end 100.000 huse fra 1960´op til 1980´erne med asbestholdige bølgetagplader eller kunstskifertage i dag i Danmark.
Ny lov pr. 1. januar 2025 i forhold til asbestholdige tage
Regeringen har indført ny lov pr. 1. juli 2024 for at regulere myndighedernes håndtering af det farlige affald. I forhold til autorisationskravet, gælder det først fra 1. januar 2025. Loven betyder i praksis, at det er forbudt for privatpersoner selv at nedtage tagpladerne og køre det i deponi hos kommunen, og at håndværkere skal have godkendt autorisation/kursus til at håndtere asbestpladerne.
Det er ikke nyt med skrappe regler for håndtering af asbest. Kommunerne kan fortsat have varierende retningslinjer for bortskaffelse af tagpladerne, så spørg specifikt din kommune senest 14 dage inden bortskaffelse.
Det er dyrt at skifte tag. Skal det skiftes?
Tagene er ikke sundhedsfarlige, så længe asbesten er sikkert indkapslet. Det er først når pladerne går i stykker, at der er risiko for, at asbesten frigives. Bolius skriver om det i juni 2024.
Så hvis tagpladerne som helhed er intakte og dermed tætte, er fordelen ved asbestholdige tagplader, at de har stor holdbarhed. Du kan fx i stedet:
- Lade fagfolk udskifte beskadigede plader
- Højtryksspuling af asbestholdigt tag er forbudt – hvis det trænger til rengøring og evt. maling, kontakt da fagfolk
Spørg gerne fagfolk inden du vælger en ny tagtype, idet eternitplader er lettere end fx betontagsten, så det kan kræve fx kraftigere tagkonstruktion. Der skal også tages stilling til taghældning, arkitektoniske hensyn, inddækninger, tagrender, gavle m.v. Så ud over økonomi – som i forhold til et gensalg, selvfølgelig også øger boligens værdi – så giver det god mening at drøfte nyt tag med fagfolk, og gerne flere, så du kan sammenligne svarene. Søg gerne viden fra Tagrenovering.dk, der er en stor videnportal omkring tagrenovering i Danmark.
OG der er asbest i mere end tagplader
Vær dog opmærksom på, at asbest ikke kun har været anvendt i tagplader frem til 1988, men kan også findes i:
Rørisolering, loft- og vægplader, støbt gulv, puds og fliseklæbemidler og aftræks-/luftkanaler – så hvis din bolig er fra før 1990, så spørg fagfolk, hvis du er i tvivl i din kommende renovering af huset som helhed.
Undtagelse – ’kortvarigt nedrivningsarbejde af mindre karakter’
Private og ikke-autoriserede virksomheder må gerne udføre mindre opgaver, fx nedtagning af enkelte tagplader, fliser eller vægplade, der er fastgjort med asbestholdig fliseklæb. Men de asbestholdige materialer skal selvfølgelig fortsat håndteres ud fra de gældende regler.
Klik her, hvis du vil vide mere om den nye bekendtgørelse om asbest i arbejdsmiljøet.