Usikker køber
Det fik han ud af at have mig med:
I den første drøftelse med køber, drøfter vi hans prioritering af de fem mulige boliger, og hvorfor den udvalgte bolig er specielt interessant for ham.
Faldgruber:
- Jeg sætter jeg mig ind i de tilgængelige dokumenter op påpeger følgende faldgruber, som der skal undersøges inden beslutning:
- brændeovnen er jf. salgsopstillingen ulovlig
- ejendommen er fælleskloakeret, så der vil komme en ekstraudgift til separering på et senere tidspunkt
- der er jf. energimærket et meget højt el-forbrug
- på tilstandsrapporten er der en del forhold, som jeg vurderer skal undersøges nærmere for at få klarhed over mulige mer-investeringer
- der er en servitut om færdselsret på grunden, som i forvejen er meget lille.
Efter drøftelsen beder køber mig se huset sammen med sælgers ejendomsmægler, så jeg har min egen vurdering inden jeg eventuelt skal forhandle boligen. Køber har set flere boliger med denne mægler, og jeg beslutter at anvende mæglers tvivl taktisk i forhandlingen, ved at mulig køber nu har valgt at få en professionel til at undersøge boligen.
Jeg oplever husets planløsning som en udfordring, da der reelt kun er et værelse, og at loftshøjden er lav både på 1. sal og i kælder, og at trappen til 1. sal er meget stejl. Forhold som også vil være en udfordring for andre købere. Efter min fremvisning opfordrer jeg køber til at se boligen igen, men sammen med en byggekyndig i forhold til de udfordringer, som jeg oplever i planløsningen og forholdene på tilstandsrapporten.
Køber vælger med den nye viden fortsat at gå videre i en forhandling, og at han meget gerne vil have boligen. Sælgers ejendomsmægler fortæller, at der er flere interesserede købere til huset – og jeg spiller på, at jeg tror på at køber har valgt denne bolig, men at han er svær at fastholde, så jeg anbefaler mægler at få en hurtig afklaring med sælger.
Resultatet af at have mig med i hans købsbeslutning er:
- Købers byggekyndige rådgiver rådgiver køber i, hvordan han kan gøre planløsningen bedre, herunder udskiftning af trappe til 1. sal. Køber er oplyst om de mer-omkostninger der vil komme, og jeg fortæller, at boligens placering gør, at det vil forbedre et senere gensalg.
- Brændeovnen viser sig at være fra 2010, så den er ikke ulovlig i et ejerskifte. Det er køber, der skal dokumentere det, og der kommer derfor ikke en ekstraomkostning til køber
- Ejendommen kloaksepareret i 1979, men det er ikke registreret. Sælgers får det registreret, så køber ikke senere skal dokumentere, at det allerede er sket, og får heller ikke en senere omkostning
- Sælger dokumenterer sælgers faktiske forbrug el-forbrug, og det var ikke så højt
- På fremvisningen ser jeg solpaneler i baggården. Mægler oplyser at de ikke virker. I forhandlingen beder vi om at sælger får dem repareret, så køber får billigere varmt vand
- Servitutten om færdselsret bliver aflyst af sælger, da den ikke var gældende mere
Jeg forhandler prisen ned med kr. 68.000 og sælger får solpaneler til at virke, og udbedrer også et forhold på tilstandsrapporten inden overtagelse.
Hans omkostninger til mig er:
- Vurdering og overblik over boligens faldgruber kr. 2.950
- Samtale-klip 5 stk á 30 min kr. 1.950
- Fremvisning af boligen kr. 3.950 + kørselstakst fra Vejle kr. 200
- Forhandling 10% af 68.000 – kr. 6.800
- Klar til købsaftale – kr. 1.500
Total kr. 17.350
Total besparelse kr. 50.650 samt afklaring af faldgruber og billigere varmt vand.